Ny undersøgelse om Konfliktråd viser, at konfliktmægling virker
Konfliktråd – endnu et eksempel på, at konfliktmægling virker
Et nyt forskningsprojekt igangsat af Konfliktråd Impact Project (KIP) https://konfliktraad.dk/baggrund-evaluering/nyt-forskningsprojekt.aspx og udført med hjælp fra Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter og syv politikredse i Danmark, viser, at konfliktmægling oftest er en god og vellykket måde at komme igennem en konflikt.
I dette tilfælde er der tale om konflikter mellem gerningsmænd og ofre – f.eks. i sager om vold, røveri, indbrud, nabostridigheder, tyveri og overtrædelser af færdselsloven. I forbindelse med sagernes gang ved politiet, bliver parterne tilbudt at deltage i konfliktråd. Konfliktråd er det samme som en konfliktmægling. Såfremt parterne er indstillede på at deltage, gennemføres konfliktmæglingen et neutralt sted. Mæglingen ledes af en civil konfliktmægler, som er uafhængig af parterne, og som ikke kender til straffesagens detaljer.
I forskningsprojektet indgår spørgeskemabesvarelser fra 169 parter, som har deltaget i et konfliktråd. Resultaterne af undersøgelsen er meget positive, og viser en generel tilfredshed med konfliktråd. Undersøgelsen viser f.eks.:
· At parterne opnåede det, de selv ønskede at få ud af mødet (85%),
· At mødet var fair (94%),
· At det var vellykket (75%)
Undersøgelsen viser også, at det kan have stor betydning for konfliktens løsning, at forurettede får en forklaring eller en undskyldning fra gerningsmanden. Samtidig kan det have lige så stor betydning for gerningsmanden – for at kunne komme videre – at give en forklaring eller en undskyldning. Interessant er det, at behovet for at udtrykke sine følelser og blive hørt, er afgørende for begge parters mulighed for at komme videre med deres liv. Og at konfliktmæglingen på den måde bruges aktivt for at bringe parterne videre.
For at bane vej for en løsning og for at komme videre på en god måde, gælder i alle konflikter behovet for at udtrykke sine følelser og blive hørt. Hos Bliv Enige behøver det ikke at tage mange timer at snakke sammen og finde en god måde at komme videre på.
Mægling er en uformel snak om, hvordan parterne i en konflikt hver især har opfattet situationen, som har skabt konflikten. Mægler hjælper parterne med at finde frem til en løsning, som tilgodeser begge parters behov, og hjælper parterne med at skrive løsningen ind i en aftale. Ved mæglingens afslutning kan parterne gå hver til sit – med en aftale om, hvordan de kommer videre, med ro i maven og med en genoprettet relation. Uanset hvilken type konflikt der er tale om.