Vil I have ret - eller blive enige? 

NYCitat-naestekaerlihed.jpg

"Kom godt i gang som mediator” var overskriften på kurset, da jeg i går holdt oplæg for 26 kursister sammen med fire erfarne mediatorer hos Danske Advokater.

Paradigmeskifte
Jeg blev opløftet af at høre, at vi er flere, der ser frem til et paradigmeskifte i det danske samfund - som det er set i England, USA og Australien – hvor det i konfliktsituationer bliver lige så normalt at kontakte en mediator for at blive enige, som det på nuværende tidspunkt er at kontakte en advokat for at få ret. 

Jeg er glad for, at vi er mange, der ønsker at se mediationen blive den foretrukne konfliktløsningsmetode. At vi er flere, der som mediatorer har oplevet, hvilken positiv forskel mediation kan gøre. 

Vi har

  • mærket, hvor meningsfyldt og givende det er at hjælpe parterne til enighed,

  • mærket, hvor stor en glæde det er, når parterne finder hinanden igen,

  • set det samarbejde og sammenhold, der kan opstå imellem parterne undervejs, når aggressionerne og frustrationerne er kommet ud, og

  • følt den rummelighed, der kan opstå, som kan skabe en helt anden forståelse hos parterne for, at der for parterne er forskellige virkeligheder. 

Vi har set, hvordan parterne kan

  • opdage, at knuden kan løses,

  • finde fælles fodslag,

  • finde en anden måde at være sammen på og forstå hinanden på, og

  • bringe kærlighed tilbage i rummet. En kærlig tilgang til at få løst konflikten på en måde, der også tilgodeser den anden part. 

Kan vi ændre vores tilgang til konflikter, så udgangspunktet er, at vi ønsker at blive enige med vores modpart, tror jeg på, at vi bliver lykkeligere sammen. 

Retssag kontra Mediation

I konfliktsituationer afholder mange sig fra at kontakte en advokat, når de befinder sig i en konflikt. Alene for at undgå de omkostninger og det pres, der er forbundet med sagsforløbet. I stedet bliver konflikten værre eller undertrykkes – måske med brud med familie, venner eller forretningsforbindelser til følge. Og ubehag, uro, sorg, vrede, frustration og mistillid. 

Andre kontakter en advokat, når konflikten ser ud til at være umulig at løse. Advokaten bliver en sidste udvej. Men i stedet for at finde ro og genetablere tillid til modparten, kan parterne risikere, at retssagsprocessen optrapper konflikten. Skal sagen for retten, kan parterne se frem til år med usikkerhed og uro over, hvordan sagen vil forløbe og hvilket udfald sagen vil få. Fokus er på fakta og jura – ikke på parternes interesser og behov. Og parterne mister ejerskab over såvel proces som udfald. 

Tænk hvis det i stedet var lige så normalt at gå til en mediator med en konflikt, som det er at gå til en advokat. Eller lige så normalt som det er at gå til en ejendomsmægler med et hussalg, til psykolog med psykiske problemer eller til lægen med fysisk smerte. 

Tænk hvis mediation var udgangspunktet i enhver konflikt. Mediation er til at betale for alle. En overskuelig kort proces. Hvor fokus flyttes fra at få ret til at blive enige. Man kan vel næsten kalde det næstekærlighed at forsøge mediation som det første, når en konflikt opstår. 

Tænk hvis mediation blev normalen. At vi og alle omkring os lærte metoderne, vi bruger ved mediation. Aktiv lytning. At konflikter er et livsvilkår. At det er ok. At vi kan bevare ejerskab over konflikten og dens løsning. At vi alle ser tingene forskelligt og har forskellige virkeligheder. Men at netop denne forståelse kan hjælpe os til at være mere rummelige og kærlige overfor hinanden. At tilgodese hinanden. At det ikke altid er lykken at få ret. At lykken oftere kommer, når vores interesser og behov bliver hørt og set af den anden part. 

Mediationens udbredelse indeholder for mig at se et stort potentiale for at skabe en lykkeligere befolkning helt overordnet set. Lærer vi at leve efter mediationens værdisæt – og med den næstekærlighed der er i at lytte til andres behov på lige fod med sine egne – vil vi ikke kun lære meget om hinanden, men også meget om os selv. Ønsker vi ikke alle et samfund, hvor vi hjælper hinanden, er empatiske og åbne - frem for kun at tænke på os selv? 

Kan vi gennemføre dette paradigmeskifte i Danmark – fra ønsket om at få ret til i stedet at ønske at blive enige – vil vi efter min bedste overbevisning bringe mere lykke til os selv såvel som til vore medmennesker. 

Hvis der er en åbenhed fra parternes side, et positivt menneskesyn og en forståelse for, at vi alle ser situationer forskelligt, kan der oftest vise sig en god løsning på enhver konflikt. En løsning som kan skabe ro og genetablere tilliden mellem parterne. 

Lad mediation gøre en positiv forskel næste gang du møder en konflikt.

 

 

 

Forrige
Forrige

Bliv Enige om mediation i Frederiksborg Amts Avis

Næste
Næste

Hvorfor vælge konfliktmægling / mediation?