Mediation (konfliktmægling)

 

Om mediation (konfliktmægling)

Den type mediation (konfliktmægling), jeg anvender, tager afsæt i den refleksive konfliktmæglingsmodel. Denne form for mediation er en frivillig og fortrolig forhandlingsproces mellem to eller flere parter.

Den refleksive konfliktmægling bygger på en grundlæggende tillid til, at parterne er eksperter i eget liv – at parterne ved bedst, hvad der er en tilfredsstillende løsning for dem. Ved hjælp af mediation er det for parterne muligt at nå frem til en gensidigt tilfredsstillende løsning.

Grundantagelsen ved mediation er, at konflikter er et livsvilkår, vi ikke kan undgå. Vi ser alle tingene forskelligt og har forskellige virkeligheder. Den forståelse bringes i front ved mediation, og kan være med til at skabe mere rummelighed og forståelse for modpartens synspunkter. Denne forståelse og rummelighed giver råderum og plads til at nå en fælles løsning.

Der er ikke tale om parterapi, psykologhjælp, advokatrådgivning eller lignende. Mediation er baseret på, hvad parterne hver især har brug for, og afsluttes - hvis parterne når til enighed - med en skriftlig aftale.

Formålet med mediationen

Formålet med mediationen er at bringe behov og interesser i fokus frem for krav og anbringender. Dialogen er midlet til at nå målet – en løsning på sagen. Målet er, at parterne afslutter mediationen med en nedskrevet aftale.

 

Parternes rolle

I modsætning til retssagen, hvor en udenforstående afgør parternes konflikt, er tanken i den refleksive konfliktmægling, at parterne selv deltager i at finde en løsning, der er tilfredsstillende for begge parter. Mediationen kan alene gennemføres, hvis begge parter er indstillede på frivilligt at deltage aktivt i mediationsforløbet.

Konfliktmæglers rolle

Parterne bistås af mig som upartisk mediator. I den refleksive model optræder jeg som faciliterende mægler, hvilket betyder, at jeg ikke styrer parterne mod en bestemt/rigtig/korrekt/juridisk aftale, men tværtimod bistår parterne med selv at finde frem til en løsning, der er baseret på, hvad der er rigtigt for dem. Konflikten og dens løsning tilhører så at sige parterne. Min rolle er at hjælpe parterne med at finde frem til en løsning, der er rigtig for dem, men ikke at opfinde den løsning, jeg tror, er rigtig for parterne.

Som mediator /konfliktmægler er jeg uvildig og kan derfor ikke rådgive parterne. Parterne er hver især velkomne til at medbringe eller kontakte egen advokat for at sikre, at en eventuel aftale ikke strider mod gældende ret.

Mediationens forløb

Mediationen består af 6 faser:

  1. Åbningsfasen

  2. Redegørelsesfasen

  3. Problemformuleringsfasen

  4. Løsningsfasen

  5. Forhandlingsfasen

  6. Aftalefasen

 


Faserne vil jeg redegøre nærmere for, inden mediationen påbegyndes. Inden mediationens start vil jeg også bede parterne underskrive en mediationsaftale om blandt andet fortrolighed.